Ylhäisten tilalla toimiva perheyritys Vartsalo Oy tuottaa kalkkunoiden siitosmunia sopimustuotantona Länsi-Kalkkuna Oy:lle, joka on Atrian ja HK Scanin omistama tuotantoyhtiö. Vartsalo Oy on suomalaisen kalkkunaketjun alkutuotantotila. Ensimmäiset kalkkunat tilalle tulivat vuonna 1990 ja toimintaa on laajennettu vuosien varrella. Tällä hetkellä kalkkunoita on kolmessa hallissa yhteensä noin 2800 lintua. Yritys työllistää täyspäiväisesti tilan oman väen lisäksi neljä ulkopuolista työntekijää. Kesäisin tiimiä vahvistavat myös kesätyöntekijät.

Toiminnan ydin on vastuullinen tuotantotapa eläinten hyvinvointi huomioiden. Tavoitteena on tuottaa laadukasta ja hyvää suomalaista ruokaa. Suomalainen kalkkunatuotanto on jäljitettävissä koko ketjun osalta alkutuotannosta kauppojen hyllylle.

Kalkkunakanat munivat siitosmunia, jotka toimitetaan hautomolle viikottain haudottavaksi. Munien hedelmällisyys taataan keinosiementämällä kalkkunakanat kerran viikossa. Kalkkunat kulkevat vapaasti hallien sisällä ja käyvät munimassa automaattipesiin silloin, kun itse haluavat. Automatiikka kuljettaa munat munienkäsittelytilaan, jossa jokainen muna tarkastetaan käsin ennen varastointia ja hautomolle lähtöä.

Emokalkkunat syövät täysrehua, jota on vapaasti tarjolla koko ajan. Muninnan lisäksi kalkkunat tutkivat ympäristöään, kuopsuttavat ja kylpevät pehkussa. Pehku pidetään kuivana ja puhtaana kuivittamalla, eli lisäämällä puhdasta kutteria lattialle viikottain. Kutteri on myös mielenkiintoinen virike, kuten ovat myös erilaiset pallot sekä narut, joita kalkkunat tutkivat kiinnostuneena. Kalkkunan lannan hyödynnämme lannoitteena oman maatilan pelloilla.

Kalkkunahallit lämmitetään uusiutuvalla energialla, puuhakkeella pihapiirissä sijaitsevassa lämpökeskuksessa. Tilalle asennetut aurinkopaneelit tuottavat sähkön kalkkunahallien tarpeisiin suuren osan vuodesta.

Lue lisää suomalaisesta kalkkunanlihantuotannosta Kalkkunaa Suomesta sivustolta.