Ylhäisten tila on myös kalkkunatila. Tilalla toimiva perheyritys Vartsalo Oy tuottaa kalkkunoiden siitosmunia sopimustuotantona Länsi-Kalkkuna Oy:lle, joka on Atrian ja HK Scanin omistama tuotantoyhtiö. Ensimmäiset kalkkunat tilalle tulivat vuonna 1990 ja toimintaa on laajennettu vuosien varrella. Tällä hetkellä kalkkunoita tepastelee kolmessa hallissa yhteensä noin 2800 lintua. Yritys työllistää täyspäiväisesti tilan oman väen lisäksi kolme ulkopuolista työntekijää. Kesäisin tiimiä vahvistavat myös kesätyöntekijät.


Toiminnan ydin on vastuullinen tuotantotapa eläinten hyvinvointi huomioiden. Tavoitteena on tuottaa laadukasta ja hyvää suomalaista ruokaa. Suomalainen kalkkunatuotanto on jäljitettävissä koko ketjun osalta alkutuotannosta kauppojen hyllylle.
Kalkkunakanat munivat siitosmunia, jotka toimitetaan hautomolle viikottain haudottavaksi. Munien hedelmällisyys taataan keinosiementämällä kalkkunakanat kerran viikossa. Kalkkunat kulkevat vapaasti hallien sisällä ja käyvät munimassa automaattipesiin silloin, kun itse haluavat. Automatiikka kuljettaa munat munienkäsittelytilaan, jossa jokainen muna tarkistetaan käsin ennen varastointia ja hautomolle lähtöä.
Emokalkkunat syövät täysrehua, jota on vapaasti tarjolla koko ajan. Muninnan lisäksi kalkkunat tutkivat ympäristöään, kuopsuttavat ja kylpevät pehkussa. Pehku pidetään kuivana ja puhtaana kuivittamalla, eli lisäämällä puhdasta kutteria lattialle useita kertoja viikossa. Kutteri on mielenkiintoinen virike, kuten ovat myös erilaiset pallot sekä narut, joita kalkkunat tutkivat kiinnostuneena. Kalkkunan lannan hyödynnämme lannoitteena oman maatilan pelloilla.
Lue lisää suomalaisesta kalkkunanlihantuotannosta Kalkkunaa Suomesta sivustolta.







Kalkkunanliha on monikäyttöistä ja siitä on helppo valmistaa herkullista ruokaa. Länsi-Kalkkuna on koonnut kattavan paketin reseptejä ja tietoa kalkkunasta, käy tutustumassa reseptivinkkeihin täältä.